Furiosa: A Mad Max Saga (2024) recenzija filma

Chris Hemsworth u ulozi zlog Dementusa, postavlja pitanje: „Imate li ono što je potrebno da ovo učinite epskim?”, što kao da se odnosi i na samog Millera, koji opet uspijeva da pomjeri granice filmskog stvaralaštva.

Film prati mladu Furiosu (Alyla Browne) koja biva zarobljena od strane motociklističke bande, što pokreće potresnu i dugotrajnu borbu njene majke da je vrati. Kroz narativ, saznajemo kako nevino dijete postaje očvrsnula ratnica. Miller koristi pet gusto isprepletenih poglavlja da istraži nastanak ikoničnih mjesta kao što su Gas Town i Citadela, te uvodi likove poput mlađeg Immortan Joea (Lachy Hulme).

Hemsworth se ističe u ulozi Dementusa, kombinacijom duhovitosti i brutalnosti, dok Alyla Browne i Anya Taylor-Joy briljiraju kao mlada i starija Furiosa. Njihova hemija i razvoj likova donose dodatnu dimenziju priči.

Iako „Furiosa” koristi više vizuelnih efekata nego prethodnik, to ne umanjuje impresivnost akcijskih scena i emotivnu rezonancu filma. Millerova sposobnost da spoji grandiozne scene sa dubokim, ličnim pričama čini „Furiosa” jednim od najboljih prequela ikada snimljenih.

Zaključak: „Furiosa” je vizuelno spektakularan i emocionalno bogat film koji nastavlja nasljeđe „Mad Max” serijala, pružajući nezaboravno filmsko iskustvo koje će oduševiti obožavaoce i nove gledaoce.