AMD potvrdio da radi na AI upscaleru za igre

AMD se sprema ugraditi umjetnu inteligenciju u svoju FidelityFX Super Resolution tehnologiju.

AMD potvrdio da radi na AI upscaleru za igre

Nakon što je Nvidia postigla veliki iskorak u poboljšanju i povećanju slike u igrama svojom DLSS tehnologijom (Deep learning super sampling) za RTX liniju grafičkih kartica, AMD to sada planira napraviti sa svojom FidelityFX Super Resolution (FSR) tehnologijom.

Prema izjavi tehničkog direktora Marka Papermastera, AMD će u budućnosti omogućiti povećanje skaliranja temeljeno na umjetnoj inteligenciji na svojim proizvodima namijenjenim gamingu.

Drugim riječima AMD će dodati nove alate umjetne inteligencije u svoju FidelityFX Super Resolution (FSR) tehnologiju za povećanje veličine, kako bi konkurirao Nvidijinim i Intelovim DLSS i XeSS tehnologijama.

U podcastu za No Priors YouTube kanal, Papermaster je rekao da AMD implementira AI-upscaling u sve proizvode tvrtke, kako bi sve svoje aplikacije unaprijedio AI-jem. Dodavanje umjetne inteligencije cijelom njegovom softverskom portfelju pomoći će povećati stopu usvajanja njegovih novih APU-ova opremljenih NPU-om.

Još nije poznato kako će AMD integrirati AI u FSR, no postoji mogućnost da bi mogao iskopirati ono što je Nvidia napravila sa svojom DLSS tehnologijom, pa bi mogao koristiti neuronsku mrežu za ekstrapolaciju podataka iz frameova u igri renderiranih u znatno višim razlučivostima od 4K. Ti bi podaci zatim bili integrirani u AMD-ove Radeon drivere za FSR AI upscaler kako bi ih koristili kao referentnu točku za generiranje visokokvalitetnih slika u igri.

Ako AMD gradi novu verziju FSR-a za svoje XDNA NPU-ove, tehnologija bi mogla podržati samo Ryzen 8000 seriju mobilnih CPU-ova, Ryzen 8000 seriju desktop APU-ova i postojeće GPU-ove Radeon RX 7000 serije koji uključuju AI akceleratore.

To bi vjerojatno isključilo sve korisnike koji koriste Ryzen 7000 ili starije CPU-e uparene s Radeon RX 6000 serijom GPU-ova pa ćemo vidjeti kako će to AMD provesti u djelo i koliko će mu se to isplatiti.

Izvor: Vidi.hr