Američka Vlada kao kripto trgovac: priča o 3,5 milijarde dolara vrijednom transferu bitcoina

Drugog travnja, dogodio se značajan dogadjaj, koji je prošao gotovo nezapaženo, ali bi mogao imati posljedice po tržište kripto valuta. Američka je vlada izvršila značajan prijenos bitcoina vrijednosti gotovo tri i pol milijarde dolara, na burzu kriptovaluta Coinbase. Transakciju je identificirala platforma za analizu blockchaina, Arkham Intelligence.

Dana 2. travnja 2024., novčanik povezan s američkim Ministarstvom pravosuđa proveo je testnu transakciju od 0,001 BTC na adresu Coinbase Prime. Nakon toga je uslijedio prijenos 30.174 BTC-a. Po današnjim cijenama to je točno protuvrijednost od 3.143.392.005,89 eura.

Otkud pare

Ovo, naravno, nije prvi put da američke agencije zaplijene kripto valute, ali kako se radi o ogromnom iznosu, događaj plijeni pažnju i izaziva pitanja o mogućoj implikaciji po tržište bitcoina.

Ovaj ogroman prijenos bitcoina uslijedio je nakon što je vlada zaplijenila 50.676 bitcoina čije porijeklo seže s dark web tržnica Silk Road krajem 2022. godine. Zaplijenjena imovina namijenjena je povratu više od 70 identificiranih žrtava.

Izvor: Bug.h