Avast Free Antivirus

Avast Free Antivirus je snažan alat za zaštitu računara koji možete besplatno koristiti. Namijenjen je operativnim sistemima Windows 10 i starijim verzijama, a korisnicima pruža niz funkcija, uključujući antivirus, upravljač lozinki, skener mreže i filter za zlonamerne URL-ove. Besplatni program nije ograničen samo na Windows, već je dostupan i za preuzimanje na računarima sa macOS operativnim sistemom.

Šta je Avast Free Antivirus?
Kada preuzmete Avast Antivirus na svoj računar, dobijate osnovni skener virusa sa dodatnim funkcijama. Dostupan besplatno, program pretražuje malver, spyware i viruse skeniranjem vašeg računara, mreže i internet pregledača. Takođe može pomoći korisnicima u otkrivanju zlonamernih dodataka, zastarelog softvera, slabih lozinki i još mnogo toga.

Dolazi sa korisnički prijateljskim interfejsom
Preuzimanje Avast Free Antivirus dolazi sa čistim i jednostavnim interfejsom. Osnovni prozor programa prikazuje dugme za skeniranje, koje nakon klika pretražuje sve pretnje i prikazuje rezultat skeniranja. Pomoću panela sa desne strane možete proveriti status, privatnost, zaštitu i performanse vašeg računara.

Na vrhu prozora softvera nalazi se samo dva ikona - jedna za obaveštenja i druga za meni. Možete kliknuti na bilo koju od ove dve ikone da biste lako prilagodili program prema svojim željama. Ovaj deo vam takođe omogućava isključivanje nekih funkcija. Ukratko, alat nudi interfejs pogodan za početnike.

Da li je Avast Free dobar antivirus?
Avast Free Antivirus je jedan od retkih antivirusnih alata koji pruža unapređenu sigurnost bez naplaćivanja svojih usluga. Besplatni program nudi zaštitu u realnom vremenu koja proverava preuzete fajlove, e-poštu, P2P transfere, trenutne poruke i onlajn pregledanje. Jednom instaliran, besplatan antivirus softver takođe može skenirati i otkriti zlonamerne dodatke pregledača.

Skenira vašu mrežu
Osim što skenira čitav vaš računar kako bi pružio snažnu zaštitu, Avast Free Antivirus takođe skenira vašu kućnu ili WiFi mrežu. Kada se pokrene, alat pretražuje mrežu kako bi identifikovao ranjivosti koje mogu uzrokovati gubitak vaših privatnih podataka ili osetljivih informacija. Takođe skenira e-poštu, poruke i fajlove koji dolaze putem mreže kako bi zaštitio vaš računar od sajber pretnji i napada.

Blokira iskačuće prozore
Jedna od najboljih funkcija dostupnih u Avast Free Antivirusu naziva se “Do Not Disturb” ili DND režim. Kada aktivirate ovu funkciju, ona će zaustaviti sve iskačuće prozore dok koristite aplikaciju na celom ekranu. Na ovaj način možete lako igrati video igre ili gledati filmove bez prekida. Možete koristiti ovu funkciju da biste pauzirali obaveštenja o iskačućim prozorima za sve nadogradnje softvera i virusna upozorenja.

Nudi skeniranje u realnom vremenu
Pomoću skeniranja u realnom vremenu možete biti sigurni da će Avast Free Antivirus nastaviti raditi i kada ne koristite računar. To je zato što dolazi sa ugrađenim skenerom ponašanja koji prati sve programe i alatke kako bi otkrio eventualne promene u ponašanju. To mogu biti znakovi koji upozoravaju besplatan antivirus softver na pokušaje virusa da manipuliše ili menja aplikacije na računaru.

Da li Avast uklanja viruse?
Da, besplatan antivirus program sposoban je da detektuje i ukloni sve viruse koje pronađe na vašem računaru. Osim toga, kompanija koja je dizajnirala ovaj alat tvrdi da softver neće samo detektovati i izbrisati malver, već će ih i sprečiti da ponovo inficiraju vaš sistem. Takođe nudi zaštitu od pretnji u realnom vremenu skeniranjem vaše mreže, fajlova i pregledača na prisustvo pretnji.

Koliko dugo traje besplatni Avast antivirus?
Besplatni alat za zaštitu od malvera ne dolazi sa godišnjim modelom pretplate koji biste morali platiti nakon godinu dana. Umesto toga, program sve svoje osnovne funkcije čini dostupnim besplatno svojim korisnicima. Međutim, nudi i nekoliko premium planova koji dolaze sa naprednim sigurnosnim merama i dodatnim funkcijama. Premium planovi su prilično pristupačni i traju godinu dana pre nego što od vas zatraže plaćanje za nadogradnje.

Postoje li alternative?
Iako je Avast jedan od najboljih besplatnih antivirus programa dostupnih na tržištu, ima funkcije koje korisnici mogu smatrati ograničenim. Stoga, ako želite istražiti alternative, trebali biste istražiti McAffee Total Protection, Norton 360 i Kaspersky Antivirus.

Da li treba da preuzmem Avast Free Antivirus?
Ako tražite jednostavan i lako upotrebljiv besplatan antivirus alat, trebali biste preuzeti Avast Free Antivirus. Kao što i samo ime sugeriše, program je besplatan za upotrebu i dolazi sa nizom funkcija koje pomažu u detektovanju i brisanju virusa, spyware-a, ransomware-a i malvera. Takođe konstantno proverava aplikacije instalirane na vašem računaru kako bi istakao bilo kakvo novo ili zlonamerno ponašanje.

Dodatno, program može skenirati i vašu mrežu kako bi otkrio pretnje i identifikovao ranjive tačke. Ove tačke mogu biti sve, od slabih lozinki do podrazumevanih postavki. Kada se pretnje otkriju i uklone, Avast ih sprečava da ponovo inficiraju vaš računar. Softver takođe pretražuje pretnje u vašoj e-pošti, fajlovima, P2P transferima i instant tekstovima kako bi obezbedio vašu ukupnu sigurnost.