Cijena SSD diskova bi s krajem ove godine mogla pasti

Ove je godine potražnja porasla, posebno za vrhunskom NAND memorijom koja se može koristiti u podatkovnim centrima.

Cijene SSD diskova za osobna računala kroz cijelu prošlu godinu su padale, ali s dolaskom ove godine se situacija počela mijenjati pa osim stabilizacije svjedočimo i nešto osjetnijem rastu. Ponajprije je razlog za to skuplja proizvodnja NAND flash memorije.

Konkretnije, prema podacima južnokorejskih medija čini se da bi zte cijene ponovno mogle ići silaznom putanjom, na oduševljenje korisnika. cijene SSD-ova mogle pasti u bliskoj budućnosti. Naime, četiri najveća proizvođača NAND flash memorije, Samsung, SK Hynix, Kioxia i Western Digital, počeli su jačati proizvodnju i to bi moglo značiti osjetniji pad cijena.

Primjerice, Samsung i SK Hynix su u prošloj godini smanjili proizvodnju NAND memorije na čak 20 posto. Western Digital također je smanjio tvorničku proizvodnju NAND memorije na ispod 50 posto kapaciteta u istom razdoblju.

Ali, ove je godine potražnja porasla, posebno za vrhunskom NAND memorijom koja se može koristiti u podatkovnim centrima s temom umjetne inteligencije. Samim time, glavni proizvođači NAND memorije ponovno povećavaju proizvodnju kako bi zadovoljili tu potražnju.

Samsungov proizvodni kapacitet NAND flash popeo se na oko 70 posto, dok SK Hynix pojačava proizvodnju NAND proizvoda velikog kapaciteta, kao što su eSSD-ovi velikog kapaciteta. Western Digital, treći po veličini proizvođač NAND flasha, povećao je svoju stopu iskorištenja proizvodnje na oko 90 posto.

Sva ta povećana proizvodnja mogla bi značiti da bi se cijene SSD-ova mogle vratiti na razinu iz 2023., u trenucima dok su cijene bile rekordno niske. I to bi se moglo dogoditi vrlo brzo, možda čim počne sezona blagdanske kupovine. To je dobra vijest za potrošače koji će vjerojatno htjeti kupiti unutarnje i vanjske SSD-ove. No, dobro je i za maloprodajne lance, koji će imati priliku ponuditi niže cijene i povećati prodaju.

Izvor: ICTBusiness.info