Deepfake Muska na YouTubeu koristi se za krađu kriptovaluta

Muskov lik generiran umjetnom inteligencijom govorio je gledateljima u prijenosu uživo da polože kriptovalutu na sumnjivu web stranicu.

Deepfake Muska na YouTubeu koristi se za krađu kriptovaluta

Na YouTubeu se pojavio live video prijenos Elona Muska u kojem je on punih pet sati pozivao gledatelje da posjete određenu web stranicu i na nju ulože svoje kriptovalute kako bi sudjelovali u nagradnoj igri s bogatim fondom nagrada, a ako to ne učine jako će zažaliti.

Video prijenos koji je u međuvremenu uklonjen bio je takozvani deepfake, u kojem je lažni Musk govorio glasom koji je kreirala umjetna inteligencija.

U tih pet sati lažne konferencije Tesle cijelo se vrijeme vrtila ista “Muskova” poruka u kojoj je lažni šef Tesle obećavao da će svima koju polože kriptovalute automatski poslati dvostruki iznos od onoga koji su položili.

Mada ovo zvuči jako prozirno, vjerujemo da se našlo dovoljno ljudi koji su nasjeli i zbog svoje gluposti i pohlepe ostali bez digitalne imovine.

U prijenosu je u jednom trenutku bilo 30 tisuća posjetitelja, mada postoji mogućnost da su dobar dio njih predstavljali botovi koji su postavljeni kako bi prevaranti uvjerili ljude da se radi o stvarnom Muskovom izlaganju.

Kripto prijevare koje uključuju deepfake video filmove s poznatim osobama su znatno porasle u posljednje vrijeme, a Elon Musk i njegove tvrtke se najčešće koriste za njih.

Stoga pazite ako vas neki strani ili hrvatski celebrity poziva da uložite lovu u neki biznis ili kupite neki revolucionarni proizvod, jer se vrlo vjerojatno radi o AI lažnjaku, mada u medijima možemo vidjeti i stvarne reklame s poznatim nogometašima i pjevačima koje izgledaju gluplje od deepfakeova.

Izvor: Vidi.hr