Googleove AI opcije uređivanja fotografija bit će besplatno dostupne na Androidima i iPhoneu

Za ove opcije trenutačno je potrebno plaćati pretplatu ili kupiti neki od Pixel telefona, no od sredine svibnja bit će svima besplatno dostupne.

Umjetna inteligencija donijela je potpuno nove mogućnosti uređivanja fotografija. Za neke akcije za koje je prije bilo potrebno izgubiti dosta vremena sada je dovoljno nekoliko sekundi - potrebno je samo upisati tekstualnu naredbu ili napraviti par klikova mišem.

Među brojnim kompanijama koje su predstavile takve alate, uključujući i npr. Adobe, jest i Google. Opcije uređivanja fotografija bazirane na umjetnoj inteligenciji do sada su bile rezervirane samo za korisnike njihovih telefona Pixel, odnosno za pretplatnike Googlea One, no to bi se uskoro trebalo promijeniti. Naime, od sredine sljedećeg mjeseca Google će svim korisnicima Google Photosa omogućiti pristup tim opcijama, što će znači da će milijuni ljudi moći jednostavno uređivati fotografije putem Googleove aplikacije.

Među inim, korisnicima će postati dostupne opcije poput Magic Editora, Photo Unblura, Magic Erasera i drugih, a treba naglasiti kako će biti dostupne ne samo korisnicima Androida, već i Appleovih telefona koji ispunjavaju određene minimalne uvjete (npr. 4GB memorije, iOS 15, Android 8 itd.). Za neke će opcije ipak postojati ograničenja oko broja snimljenih promjena na fotografijama. Dok će pretplatnici i vlasnici Googleovih telefona Pixel moći neograničeno koristiti Magic Editor, ostali korisnici bit će ograničeni na deset snimljenih promjena mjesečno.

Magic Editor omogućuje neke kompleksnije promjene na fotografijama s jednostavnim upitima i akcijama poput premještanja objekta, promjene boje objekata, npr. neba i slično.

Ostale opcije, poput Magic Erasera, Photo Unblura i Portrait Lighta, bit će svima dostupne bez ograničenja. Putem Magic Erasera, kako i samo ime kaže, moguće je jednostavno izbrisati objekte s fotografija. Ako vam nešto na fotografiji smeta, dovoljno je taj objekt zaokružiti i putem ovog alata ga ukloniti. Opcijom portretnog svjetla poboljšat osvjetljenje na fotografijama portreta, odnosno licima, dok će s opcijom Photo Unblur ukloniti zamućenje pozadine.

Više o Googleovim novitetima, kao i primjere mogućnosti spomenutih alata možete pogledati na službenom blogu kompanije na kojem su i objavljene informacije o dostupnosti AI opcija za uređivanje fotografija na većem broju uređaja.

Izvor: Dnevnik.hr