Intel dominira, ali AMD ga je u jednom segmentu potpuno nadmašio

Prema podacima o tržišnim trendovima procesora (CPU) za prošlu godinu, može se vidjeti da je Intel i dalje vodeći u mainstream prostoru desktop računala, dok AMD ostaje kralj radnih stanica.

Izvješće je objavio Puget Systems, prilagođena računalna tvrtka koja je prvenstveno specijalizirana za sustave radnih stanica. Brojke se temelje na anketi koju Puget Systems provodi jednom godišnje, a tiče se kompletnog hardvera. No, procesori su najzanimljiviji jer imaju raznolikiju potrošačku publiku.

Govoreći prvo o segmentu klijenata, otkrilo se da je s debijem Intelove linije Alder Lake 12. generacije tvrtka svjedočila velikom povratku na tržište i to se nastavilo čak i s procesorima trenutne generacije. Intelovi procesori bili su u više od 80 posto narudžbi, što pokazuje utjecaj koji je Intel imao na kupce u modernim vremenima. To bi se možda moglo promijeniti kada stigne AMD-ov Zen 5, ali Intel je za sada u vodstvu.

S druge strane, AMD je bio fokusiran na više premium SKU-ova za desktope na AM5 platformi i tek ju je nedavno proširio u kategoriju ispod 200 dolara na američkom tržištu, dok je istovremeno predstavio nove AM4 cjenovno prihvatljive ponude.

Ali, kad je riječ o radnim stanicama, AMD je u velikoj prednosti. Njegovi Threadripper procesori dominirali su ovim segmentom posljednje dvije do tri godine, ne dajući Intelu nikakav prostor, posebno nakon debija serije 5000. S linijom Threadripper 7000, AMD je također stekao superiornost trenutne generacije, a Intelovi Xeon Scalable SKU-ovi nisu bili previše vidljivi na tržištima.

Također, AMD je uspio osvojiti nevjerojatnih 95 posto tržišnog udjela u narudžbama koje je primio Puget Systems. Ipak, udio je zabilježio manji pad do kraja 2023., uglavnom zbog HPC mogućnosti koje se nalaze u Intelovom ekosustavu.

U komačnici, Intel i dalje ima kontrolu nad CPU prostorom klijenta, pri čemu je Intel Core nadmašio AMD Ryzen u omjeru 4:1. Međutim, AMD ima veliko vodstvo u prostoru radnih stanica, s AMD Threadripper i Threadripper PRO koji nadmašuju Intel Xeon za gotovo 10:1.

Prodaja grafičkih kartica (GPU) i pohrane bila je prilično dosljedna, tržišni udio za NVIDIA RTX kartice malo je porastao u odnosu na GeForce, a NVMe pogoni i dalje dominiraju za pohranu.

Na kraju, Windows 11 je daleko najčešći operativni sustav, ali manjina od deset posto još uvijek se odlučuje za Windows 10.

Izvor: ICTBusiness.info