Julian Assange pušten iz zatvora nakon nagodbe

Osnivač WikiLeaksa se nagodio s američkom vladom, priznao krivnju za špijunažu ali neće u zatvoru provesti niti dana.

Julian Assange pušten iz zatvora nakon nagodbe

Julian Assange je slobodan! Osnivač WikiLeaksa pušten je iz zatvora i pristao je priznati krivnju za kršenje Zakona o špijunaži. Prema pismu Ministarstva pravosuđa SAD-a do kojeg je došao The Washington Post, Assange se izjašnjava krivim za “zavjeru za nezakonito dobivanje i širenje povjerljivih informacija koje se odnose na nacionalnu obranu Sjedinjenih Država” te je napustio zatvor Belmarsh u kojem je proveo 1901 dan.

Visoki sud u Londonu odobrio mu je jamčevinu i pušten je u zračnu luku Stansted, gdje se ukrcao na zrakoplov, napustio Ujedinjeno Kraljevstvo i odletio u Australiju, zemlju čiji je državljanin, gdje će se susresti sa suprugom Stellom Assange i svojom djecom koja su oca poznavala samo iza rešetaka.

WikiLeaks u svojoj objavi na X mreži kaže da je ovo rezultat globalne kampanje koja je obuhvatila borce za slobodu tiska, zakonodavce i vođe iz cijelog političkog spektra, sve do Ujedinjenih naroda.

“To je stvorilo prostor za dugo razdoblje pregovora s američkim Ministarstvom pravosuđa, što je dovelo do dogovora koji još nije formalno finaliziran. Više informacija dostavit ćemo u najkraćem mogućem roku. WikiLeaks je objavio revolucionarne priče o korupciji vlade i kršenju ljudskih prava, pozivajući moćnike na odgovornost za svoje postupke. Kao glavni urednik, Julian je teško platio za ova načela i pravo ljudi da to znaju. Dok se vraća u Australiju, zahvaljujemo svima koji su bili uz nas, borili se za nas i ostali do kraja predani u borbi za njegovu slobodu. Julianova sloboda je naša sloboda”, navodi WikiLeaks.

Assange je bio glavni urednik WikiLeaksa kada je web stranica objavila povjerljive američke informacije o ratovima u Afganistanu i Iraku, do kojih je došla zviždačica i bivša obavještajna časnica Chelsea Manning. Godine 2010. Švedska je izdala nalog za uhićenje Assangea zbog optužbi za seksualno zlostavljanje dviju žena. Švedske vlasti odustale su od istrage o optužbama za silovanje 2017.

Assange je zatražio azil u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu i tamo je živio sedam godina dok nije deložiran, a londonska policijska služba ga je potom uhitila u ime SAD-a prema nalogu za izručenje.

Prema procurjelim informacijama koje još nisu potvrđene, SAD će Assangeu izreći zatvorsku kaznu koja će biti manja od vremena provedenog u britanskom zatvoru, što znači da neće morati provesti ni dana u američkom zatvoru.

Mada se ovo pravno gledano ne može proglasiti potpunom pobjedom za slobodu medija jer je Assange sjedio u zatvoru i priznao krivnju, svima nam je drago da je čovjek napokon postao slobodan čovjek pa se ovo ipak može nazvati malom pobjedom za novinarsku struku.

Izvor: Vidi.hr