Kina bombardirala Ameriku iz svemira

Kina bombardirala Ameriku iz svemira

Stanovnici Južne Kalifornije iz područja od Sacramenta pa sve do San Diega, prijavili su 2. travnja rano ujutro, pad velike plamteće kugle.

Američko meteorsko društvo AMS zaprimilo je 81 prijavu građana o ovom događaju i brojne snimke, a mnogi su mislili da se radi o dijelovima Falcon 9 rakete, obzirom da je šest sati ranije Space X u svemir lansirao raketu iz baze svemirskih snaga Vanderberg koja je u svemir dovela 22 internetska Starlink satelita.

Međutim, kako se čini, radilo se o komadima svemirskog smeća koji pripadaju orbitalnom modulu kineske svemirske letjelice Shenzhou 15, s kojom su u nacionalnu svemirsku postaju Tiangong u studenom 2022. stigla tri astronauta.

Orbitalni modul Shenzhou, koji teži oko 1500 kilograma, pruža dodatni prostor za astronaute i znanstvene eksperimente u svemiru i nije dizajniran da se sigurno vrati na Zemlju na kraju svoje misije.

Kinu se već duže vrijeme optužuje za nekontrolirane padove letjelica, što uključuje glavni stupanj Long March 5B rakete od 23 tone, čija su lansiranja pomogla u izgradnji Tiangonga.

Ti su padovi krhotina izazvali kritike raznih ljudi u svemirskoj zajednici, uključujući čelnike NASA-e i Europske svemirske agencije, koji su ih osudili kao neodgovorne i potencijalno opasne, no Kina na to nije ni trepnula.

Nije poznato jesu li neki dijelovi Shenzua stigli do tla ali za sada nema nikakvih prijava šteta.

Izvor: Vidi.hr