Najposjećeniji gradovi na svijetu

Neke destinacije nameću ograničenja, visoke poreze ili smanjuju hotelske kapacitete kako bi pomogle u ograničavanju priljeva turista i očuvanju kulturne baštine, dok druge prihvaćaju strategije disperzije koje promiču alternativna ili neutabana odredišta.

Turski glavni grad Istanbul bio je najposjećeniji grad na svijetu 2023. godine, prema podacima Euromonitor Internationala. S više od 20 milijuna ljudi koji su došli, grad je zabilježio porast posjetitelja od 26 posto u odnosu na 2022. Slijede ga London sa 18,8 milijuna dolazaka i Dubai sa 16,8 milijuna dolazaka u 2023. Dolasci ovdje odnose se na međunarodne posjetitelje koji ostaju najmanje 24 sata , na razdoblje ne duže od 12 mjeseci. Svaki dolazak se računa zasebno i uključuje osobe koje putuju više od jednom godišnje i osobe koje posjećuju nekoliko zemalja tijekom jednog putovanja.

Hong Kong i Bangkok ističu se po najvećem međugodišnjem rastu međunarodnih dolazaka od navedenih zemalja, za 2495 posto, odnosno 142 posto. Prema Euromonitor Internationalu, to je uglavnom zbog toga što su oba mjesta bila među posljednjima koja su ponovno otvorena nakon pandemije Covid-19.

Još jedan ključni trend koji je organizacija istaknula dok se turizam oporavlja od krize izazvane Covidom-19 jest pretjerani turizam. “Neke destinacije nameću ograničenja, visoke poreze ili smanjuju hotelske kapacitete kako bi pomogle u ograničavanju priljeva turista i očuvanju kulturne baštine, dok druge prihvaćaju strategije disperzije koje promiču alternativna ili neutabana odredišta”, ističe Nadejda Popova, viša menadžer u Euromonitor Internationalu, rekao je: “Prekomjerni turizam koji mnogi vide kao dvosjekli mač naglašava važnost provedbe održivih praksi kako bi se potaknuo odgovorniji turizam u odnosu na masovna putovanja u korist okoliša, kao i lokalnog stanovništva.”

Prekomjerni turizam izazov je za mnoge gradove diljem svijeta s odgovarajućim vlastima koje poduzimaju mjere na različite načine, bilo da se radi o uvođenju ‘turističke takse’ od 5 eura za jednodnevne posjetitelje u Veneciji ili izgradnji barijere koja će sakriti planinu Fuji u japanskom gradu Fujikawaguchiko. spriječiti turiste da blokiraju cestu dok fotografiraju.

Izvor: ICTBusiness.info