Njemci nastavljaju trend, još jedna pokrajina seli s Windowsa na Linux

Njemci nastavljaju trend, još jedna pokrajina seli s Windowsa na Linux

Zahvaljujući dobavljačima hardvera koji rade ruku pod ruku s Microsoftom, mnogi nikad ne shvate da postoje alternative za Windows i Office. Posebno se to odnosi na velike sustave, a prije svega - na javne. No, u Njemačkoj često prepoznaju priliku za nešto isplativije i ovaj put to se dogodilo u pokrajini Schleswig-Holstein, gdje se radi tranzicija prema Linuxu i LibreOfficeu.

Dirk Schrödter, ministar digitalizacije u pokrajini potvrdio je da će oko 30.000 zaposlenih ubuduće raditi na Linuxu i LibreOfficeu umjesto na Windowsu i u Officeu. Razlog, kako kaže, jest digitalni suverenitet.

U Europskoj uniji digitalni suverenitet znači zaštitu podataka građana od “usisavanja” stranih kompanija i omogućavanje europskim tehnološkim tvrtkama da se natječu sa svojim američkim i kineskim rivalima. Iako Microsoft pokušava ispuniti zahtjeve EU-a u pogledu digitalnog suvereniteta, europske vlade nisu prepune povjerenja.

“Imamo veliku odgovornost osigurati da se podaci naših građana i tvrtki čuvaju kod nas. Također, moramo osigurati da uvijek imamo kontrolu nad IT rješenjima koja koristimo i da možemo djelovati neovisno. Postoje i drugi razlozi zbog kojih se odvajamo od Officea i Windowsa - da uštedimo novac i povećamo sigurnost. Korištenje softvera otvorenog koda također ima koristi od poboljšane IT sigurnosti, isplativosti, zaštite podataka i besprijekorne suradnje između različitih sustava”, rekao je Schrödter.

Nijemcima sve ovo nije strano, kako je i navedeno u uvodu. München se prebacio s Windowsa na Linux 2004. Taj potez je trajao desetljeće prije nego što se vratio na Windowse, velikim dijelom jer je gradonačelnik želio da Microsoft preseli svoje sjedište u München.

Osim Nijemaca, sve češće tako nešto rade i Kinezi, koji žele ojačati neovisnost od strane tehnologije, što je ključno u ovakvim vremenima.

Izvor: ICTBusiness.info