Novi američki plan za preuzimanje TikToka

Američki zakonodavci su smislili novi plan kako natjerati kineski ByteDance da proda TikTok.

Novi američki plan za preuzimanje TikToka

Zastupnici Mike Gallagher i Raja Krishnamoorthi, predsjedavajući i visoko rangirani član Povjerenstva Zastupničkog doma SAD-a o strateškom natjecanju između Sjedinjenih Država i Komunističke partije Kine, danas su predstavili “Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolira strani neprijatelj”.

Prijedlog zakona sprječava dostupnost trgovine aplikacijama ili usluga web hostinga u SAD-u za aplikacije koje kontrolira ByteDance, uključujući TikTok, osim ako aplikacija ne prekida veze s entitetima poput ByteDancea koji su pod kontrolom stranog protivnika,odnosno u ovom slučaju Komunističke partije Kine.

Određene aplikacije će se suočiti sa zabranom dostupnosti trgovine aplikacija i usluga web hostinga u SAD-u osim ako ne prekinu veze sa subjektima koji su pod kontrolom stranog neprijatelja putem prodaje.

“Ovo je moja poruka TikToku: raskinite s Kineskom komunističkom partijom ili izgubite pristup svojim američkim korisnicima”, rekao je Gallagher. “Najveći američki neprijatelj neće kontrolirati dominantnu medijsku platformu u Sjedinjenim Državama. TikTokovo vrijeme u Sjedinjenim Državama je prošlo osim ako ne prekine svoj odnos s ByteDanceom koji kontrolira KPK.”

Hoće li ovo natjerati ByteDance da proda TikTok kako bi ga mogla preuzeti neka druga, vjerojatno američka tvrtka, saznat ćemo ubrzo.

Izvor: Vidi.hr