Office 2024 bit će dostupan i bez pretplates

Microsoft je objavio neke pojedinosti oko svojeg paketa uredskih aplikacija, koji nije usko vezan uz aplikacije u i sustav pohrane podataka u oblaku, već funkcionira “kao nekada”, lokalno. Taj paket uvijek je postojao, no u posljednje vrijeme sve češće ga mijenja pretplata na Microsoft 365, koja daje i mnogo više od samih aplikacija. Ipak, u Redmondu su svjesni da postoje i oni čije su potrebe drugačije, pa najavljuju da će i nova verzija Officea biti dostupna putem jednokratne kupovine, a ne pretplate.

5 godina podrške

Bit će to verzija Microsoft Office LTSC 2024 (Long-Term Servicing Channel), za koju će se primarno odlučivati poduzetnici neskloni plaćanju mjesečnih pretplata na softver. Nudit će lokalnu instalaciju na jedno računalo, trajnu licencu, podršku i nadogradnje tijekom pet godina, ali i nešto manje opcija i funkcionalnosti od paketa uključenoga unutar pretplate Microsoft 365.

U njemu, primjerice, neće biti aplikacije Publisher (čije je gašenje najavljeno) i Teamsa, koji se odnedavno preuzimaju zasebno. Budući da po svojoj prirodi to nije proizvod povezan s oblakom, u Officeu 2024 LTSC neće nuditi niti funkcije koje zahtijevaju oblak – primjerice, suradnju na dokumentima u stvarnom vremenu, dodatke pokretane umjetnom inteligencijom, Copilot i slične.

Office LTSC bit će dostupan za poslovne korisnike od sljedećeg mjeseca, a slijedit će ga lansiranje i lokalne verzije Officea 2024 za privatne korisnike, kasnije tijekom godine. Uredski će paket biti dostupan za macOS i Windowse 10 i 11 te u 32- i 64-bitnoj verziji. Cijene za sada nisu objavljene, ali je poručeno da se “neće mijenjati” u odnosu na postojeće.

Izvor: Bug.hr