Ovo je sedam najboljih Linux distribucija za početnike

Svaki distro izveden je tako da čini korištenje sustava jednostavnim - u Linux okruženju.

Korištenje Windowsa sve je gore i gore, ponajprije u smislu sigurnosti i narušavanja privatnosti. Microsoft konstantno pokušava pomicati granice i nametati stvari koje mu odgovaraju, iako milijunima korisnika nisu drage. Rješenje je - Linux.

Naravno, teško je nekome tko od prvog dana na svakom računalu ima Windows kao operativni sustav, no ako postoji osjećaj u kojem želite reći “dosta” onome što Microsoft pokušava staviti pred vas, odvažite se na tranziciju. Bilo bi preodvažno očekivati odmah i potpuni prelazak na nešto potpuno novo. Zato, korak po korak.

Za lakšu tranziciju, tu su distribucije, poznatije kao - distrosi. Oni su izvedeni tako da čine korištenje sustava jednostavnim - u Linux okruženju. Svaki je drugačiji jer svaki pojednostavljuje određeni dio. Primjerice, Ubuntu je iznimno jednostavan pa samim time i popularan, a Gentoo je iznimno kompliciran kod postavljanja, ali kad ga se postavi, sjajno se prilagođava potrebi korisnika.

Ali, da sad ne krenemo u dubioze, u nastavku teksta donosimo najbolje Linux distribucije za početnike.

1. Ubuntu

Kao što je navedeno, radi se o najpopularnijem distru, ponajprije zbog njegove jednostavnosti. Lako se instalira, može se čak instalirati i kao Windows program. Ukratko, to je “Windows” u Linux svijetu. Najlakši za tranziciju i samim time idealan za početnike, ali i sve one koji žele “Windows iskustvo bez Microsftova uplitanja”.

2. Zorin OS

U postavkama njegova izgleda jednim se klikom može podesiti da izgleda kao Windows ili macOS. Cilj mu je biti brz, s dovoljno niskim zahtjevima za rad na uređajima starima do 15 godina. Njegova softverska trgovina podržava sve velike standarde kao što su Flathub, Snap i AppImage. Ako je aplikacija koju želite samo za Windows, bez straha, Zorin ima ugrađen Wine i omogućava dvostruki klik na .exe ili .msi za instalaciju kao da ste još u Windows sustavu.

3. Linux Mint

To je jedna od najpopularnijih Linux distribucija jer je bazirana na Debian Linuxu i Ubuntuu. Sličan je kao Zorin OS u smislu jednostavnosti, praktičnosti i opterećenja za sustav, no mana mu je što nije baš najidealniji za gaming. To je nijansa koja ga udaljava od Zorin OS-a i Ubuntua. Postoje različite desktop varijante Minta, kao Cinnamon, MATE i Xfce. Sva tri nude jednostavno sučelje i korisni su u svakom pogledu, što znači da se ne može pogriješiti koju god verziju izabrali.

4. Elementary OS

Možda i najbolji distro, no ipak nije za potpune Linux početnike pa se nalazi nešto niže na listi. Sadrži custom aplikacije kao Photos, Music, Videos, Calendar, Terminal, Files… Uz to, ima custom desktop okruženje u vidu Pantheona, koji će cijeniti korisnici upoznati s macOS. Elementary OS je baziran na Ubuntu i dolazi sa svim njegovim benefitima, od lake instalacije do Appcentera za brzo podešavanje. Ne zauzima mnogo prostora i stabilan je, a može se pokretati praktički na svemu. Nije ni to sve, dolazi s redovitim nadopunama i nadogradnjama.

5. Manjaro

Baziran na Arch Linux, Manjaro je jedan od najkompleksnijih Linux distrosa uopće. No, pozitivno u cijeloj priči jest da kad se instalira, više nije potrebno zamarati se nadogradnjama ili nadopunama softvera jer se to sve obavlja automatski i nevezano uz korisnike. Izgledom podsjeća na Windows operativni sustav, ima poboljšanu detekciju hardvera i nudi stabilna softverska rješenja. Mana je što NET verziju možete sami postaviti, ali nije toliko stabilna i kvalitetna kao kod drugih rješenja.

6. MX Linux

Popularna i vjerojatno najčešća distribucija trenutno, privukla je veliku pažnju korisnika zbog svestranosti i jednostavnosti. Temelji se na stabilnoj verziji Debiana i ima prilagođenu Xfce radnu površinu.

7. Puppy Linux

Idealan za one koji trebaju najjednostavnije moguće sučelje, s gomilom pomoći “po putu”. Radi na hardveru starom i po nekoliko desetljeća, a minimalni zahtjevi su Pentium 900 MHz CPU s 300MB radne memorije. Uz to, potrebno mu je svega 500MB prostora, dok je kod ostalih potrebno u prosjeu oko 20GB. Mana mu je što nije toliko jednostavan za korištenje nakon što “zagrebete ispod površine”.

Izvor: ICTBusiness.info