Ovo su novi detalji o iOS-u 18!

U prethodnih nekoliko izvještaja reklamiralo se da će iOS 18 stići kao jedno od najvećih iOS ažuriranja ikada, a sada nam poznati leaker Mark Gurman prenosi neke nove detalje o nadolazećoj iOS verziji.

Gurman je u svom Power On newsletteru otkrio neke promjene koje će stići s novom verzijom iOS-a.

Tako on navodi da će iOS 18 donijeti promjenu na nekim najpopularnijim predinstaliranim iOS aplikacijama, kao što su Mail, Notes, Photos, Fitness itd. Iako nije naveo konkretne detalje, očekivati je da će većina predinstaliranih aplikacija stići s novim dizajnom i novim funkcijama.

Nedavno se spominjalo da će aplikacija Notes dobiti dvije nove funkcije koje uključuju snimanje zvuka i mogućnost izvođenja složenih matematičkih operacija. Ovo posljednje će biti moguće uz integraciju aplikacije Calculator u aplikaciju Notes.

Također, Gurman očekuje da će iOS 18 donijeti i promjene na početnom ekranu, o čemu smo već ranije izvještavali. Naime, navodno Apple planira početni ekran iOS-a 18 učiniti znatno prilagodljivijim, a to uključuje i ostavljanje praznog prostora na njemu. Tako bi korisnici imali mogućnost npr. da određene ikone postave na dno, a neke na vrh, neke na sredinu, što trenutno nije moguće. To je nešto što je moguće uraditi na Android telefonima, ali iOS tu mogućnost ne dozvoljava i jednostavno sam popunjava prazan prostor.

iOS 18 bit će predstavljen na WWDC 2024 koji će biti održan od 10.06.2024. godine do 14.06.2024. godine. Pored iOS-a 18, bit će predstavljeni iPadOS 18, kao i nove verzije watchOS-a, tvOS-a, macOS-a i visionOS-a. Događaj će biti održan u Apple Parku.

Izvor: Bajtbox.com