Preporuka horor filmova koje treba da pogledate večeras

• Sad je najbolji trenutak, dok napolju duva vetar i hladno je, da pogasite sva svetla u toplom domu, udobno se smestite i imate na umu samo jednu stvar - na prozoru nije senka od drveta, već čovek u kabanici koji vas posmatra.

Možda ovo nije najbolja horor priča na svetu, ali barem sam pokušao. Srećom, postoje oni koji su majstori da nas istresu iz dobrog donjeg veša. E, da - imamo par preporuka :slight_smile:

Drag Me To Hell

• Za genijalnu kombinaciju crnog humora, parodije i horora zadužen je gospodin Sem Raimi. Šta se dogodi kad radnica u banci odbije da produži otplatu kredita Romkinji? Dogodi se jedno epsko bacanje kletve koja će izazvati niz nesrećnih događaja. Ako su vam se svideli filmovi kao što su “Cabin in the Woods” i “Evil Dead”, onda znate šta vam je činiti.

Gledajte film na: https://www.popcornsrbija.com/drag-me-to-hell-2009

The Caller

• Psihološki triler prati sveže razvedenu Meri Ki koja se seli u novi stan. Starinski sjaj novog doma oduševiće i zalediti krv u žilama naše junakinje. Naime, svaki dan više puta će joj zvoniti telefon i na liniji će uvek biti Rouz. Kad se Meri i Rouz zbliže preko žice situacija će postati više nego morbidna i jeziva.

Gledajte film na: https://www.filmovi.me/the-caller-2011

Orphan

• Orphan je definicija košmara. Zla i mala devojčica koja iza osmeha krije istinsko zlo. Priča prati bračni par Kolman (Kejt i Džon) čiji je brak na staklenim nogama posle smrti trećeg deteta. Emotivnu prazninu pokušaće da nadomeste usvajanjem simpatične i veoma inteligentne Ester koja će pokazati mnogo više lica kako se klupko bude odmotavalo.

Gledajte film na: https://www.popcornsrbija.com/orphan-2009

Don’t Breath

• Roki, Aleks i Moni su grupa delikvenata iz Detroita. Vesela trojka je ubeđena da ne može niko da ih nasamari. Nakon što provale u kuću bivšeg američkog vojnika koji je slep, naizgled lak plen postaće najveći izazov sa kojim će se sresti u životu.

Gledajte film na: https://www.filmovi.me/dont-breathe-2016

Lights Out

Bojite li se mraka?

• Na polju horora Lights Out ima štošta da pruži, iako je deklarisan kao PG-13 film, i to najpre pametnim horor scenama i izbegavanju zamki. Jedna u osnovi jednostavna priča o stvorenju iz mraka i niz ne baš originalnih situacija pretočeni su u zaista jeziv splet događaja koji zaista mogu da štrecnu gledaoca. Skrivanje agresivne Diane u mračnim ćoškovima oveće kuće stvara niz napetih situacija, ne samo zbog toga što likovi moraju da paze kako se ne bi našli u mraku (ili čak u pomračini!) već i zbog toga što film servira niz napetih borbi oko bilo kakvog pa i najmanjeg izvora svetlosti.

S druge strane, specifični izvori svetlosti obasjavaju drugu stranu priče i otkrivaju neke davno zakopane (zapravo zagrebane) tajne. Davno se nisam susreo sa nekim cenzurisanim horor filmom, jer PG-13 horor je upravo to - cenzurisani film prilagođen mlađim uzrastima, koji generiše toliko napetih i jezivih scena; jedan od razloga za to može biti i što je Lights Out dosta ozbiljan film koji poseduje ozbiljnu mentalnu poruku ali i to što su autori izbegli zamku CGI animacija.

Gledajte film na: https://www.popcornsrbija.com/lights-out-2016

Ouija: Origin of Evil

• Radnja filma počinje spokojom u porodici, koja zapravo mnoge zaintrigira uvodnim, delimično komičnim delom, koji se kroz rasplet pretvara u napeti horor i večitu misteriju. Odmah da napomenem da ovo nije nikakav rimejk, ili nastavak prvobitne verzije iz 2014. godine. Šta više, ovaj film se mnogo više proslavio i što je potpuno razumljivo. Napetost je zagarantovana u ovom hororu, a i ono što će se dopasti ljubiteljima horora jesu jumpscare scene, koje su u određenim delovima poprilično neočekivane. Sve pohvale se moraju dati režiseru, koji je odradio odlične paranoralne scene, poput pomeranja Ouije, ali i mnogih drugih scena koje izgledaju poprilično realistično. Ukoliko uzmemo u obzir da je radnja smeštena '60.- ih, njihova kuća, škola i uniforme za školu daju nam poseban osećaj kao da je film zaista tada i snimljen, ali s druge strane se ne gubi kvalitet, pa se ne morate brinuti da neće biti u full hd-u.

Moram napomenuti da me je ovaj film podsetio na ‘‘Conjuring 2’’, koji se mnogo dobro proslavio. Naravno ima promena, ali glavna suština je zadržana, što me mnogo podsetilo na spomenuti film. Ipak, to nije presudilo da mi se ovaj film ne svidi, šta više oduševljen sam. Posebno mi se dopada što se pažnja posvećuje svakom detalju, koji će nam koristiti u shvatanju ovog filma. Ne želim biti spoiler, ali moram napomenuti da je kraj filma nešto čime ćete definitivno biti iznenađeni i ostati u čuđenju, zbog čega ćete (verovatno) i nakon završetka istog ostati zabezeknuti i razmišljati o filmu.

Gledajte film na: https://www.filmovi.me/ouija-origin-of-evil-2016

Let Us Prey

• Let Us Prey je vizuelno odličan film, atmosferičan, dobro odglumljen, dinamičan, krvav, brutalan i nadasve poučan.

• Već sam početak filma daje do znanja da je produkcija na veoma visokom nivou a autor, skupa sa direktorom fotografije, apsolutno zna šta radi. Uvodni kadrovi jezive britanske obale i sumornog sutona punog atmosferičnih pejsaža i zloslutnih vrana pružaju uvod nakon kog nijedan horor fan neće biti u stanju da odustane od daljeg gledanja. Ovakav uvod donosi sa sobom i visoka očekivanja ali srećom po gledaoca i sam film ona (većim delom) bivaju opravdana, iako se početni krajolici i jezivi eksterijeri više gotovo ni ne vide. Veoma je pohvalno što Let Us Prey ne sadrži dugačak uvod, prolog, nepotrebno upoznavanje sa likovima ili bilo kakvo trošenje gledaočevog vremena. Radnja filma kreće odmah i seli se u policijsku stanicu u kojoj ostaje sve do finala, sa izuzecima flashbackova koje mestimično posmatramo u drugom delu filma. Nakon udesa kada je lokalni gilipter automobilom udario stranca oba završavaju u policijskoj stanici.

• Dok je vinovnik nesreće zatvoren u ćeliji nepoznati muškarac je na ispitivanju ali o njegovom poreklu 4-člana muško-ženska ekipa ne uspeva saznati bukvalno ništa. Sasvim očekivano a za ovaj film još zanimljivije - misteriozni stranac zna sve o svim prisutnim osobama u policijskoj stanici, kako o policajcima i policajkama tako i o nekoliko onih koji su zatočeni u ćelijama. Stranac počinje da obznanjuje najmračnije tajne svakoga od njih što dovodi do opšteg haosa, agresije i borbi policajaca i uhapšenih kako između sebe tako i jednih protiv drugih. Misteriozni stranac sve zakuvava, posmatra sa strane i likuje dok se ljudstvo stanice osipa a potoci krvi se slivaju niz policijske stepenice i rešetke ćelija. Pokazaće se da kazna koja je sustigla ovu odabranu ekipu nikako nije slučajna i da je svako od njih imao neki tajni greh ili odgovornost za zverstvo ili tragediju.

Gledajte film na: https://www.popcornsrbija.com/let-us-prey-2014

7500

• 7500 je prekookenaski avionski let na liniji Los Angeles – Tokyo pa je više nego jasno da se kompletan film odigrava u avionu i na ogromnim visinama. Na početku filma se upoznajemo sa mnoštvom likova koji su vrlo različiti kako po svom izgledu tako i po osobinama, istorijatima i ponašanju. Jedni se plaše leta dok drugi opušteno pijuckaju piće, jedni imaju privatnih problema dok drugi već opušteno dremaju, jedni su krenuli na medeni mesec a drugi na biznis put, jedni ne mogu da imaju dece dok su drugi nesrećno ostali u drugom stanju… Tu su još i dve stjuardese od kojih je jedna u vezi sa oženjenim pilotom, čisto da šarenilo bude veće. Što se tiče likova film je odlično osmišljen a kasting je vrlo zadovoljavajući, tim pre što od „manekenskih“ glumaca nikada ne očekujem ništa. Kako se upoznajemo sa likovima tako se stvara neka klaustrofobična i nelagodna atmosfera i osećanje da će svakog trenutka nešto krenuti po zlu, što u avionu, ruku na srce, nikada nije problem.

Gledajte film na: https://www.filmovi.me/7500-2014

Mama

• Već od samog početka filma, pa onda i nakon ubedljive špice, postaje jasno da ovo nije još-samo-jedan-horor-film već je u sve segmente uloženo dosta truda. Film izgleda predivno, sa bogatim koliritima, sa zadovoljavajućim enterijerima i predivnim šumskim eksterijerima, sa čestim atmosferskim prilikama koje doprinose celokupnom vizuelnom utisku i atmosferi. Jednostavno je vidljivo da je del Toro ovde umešao prste, ili je umešao prste zato što ovo izgleda dobro, sasvim svejedno, ali da je ovaj film vizuelno nešto najbolje što sam video još od The Tall Mana – to je činjenica. Na fotografiju savršeno dolazi perfektna režija, sa pažljivo osmišljenim kadrovima gde nijedan nije prepušten slučaju već su svi izuzetno osmišljeni a još bolje realizovani. Glumačka postava je zadovoljavajuća a verovatno najubedljivije su devojčice. Realno, devojčice u filmu su i najstrašnije pa je nekoliko scena gde malecka Lilly četvoronoške baulja kroz mračnu kuću strašnije i od pojavljivanja Mame.

Mama je i pored sitnijih mana vrlo dobar horor film, ali i ne samo horor. Za razliku od drugih često besmislenih horor filmova ovaj ima svoju priču i poruku, tako jednostavnu a tako strašno ispričanu. Zbog svega navedenog, film preporučujem za gledanje i ženskom delu horor film populacije. Verovatno jedan od najboljih horor filmova poslednjih godina.

Gledajte film na: https://www.filmovi.me/mama-2013

The Quiet Ones

• The Quiet Ones je smešten u prvu polovinu 70-ih godina i prati profesora Oksfordskog univerziteta koji sa grupom svojih najvernijih i najodanijih studenata gubi stipendiju pa odlazi u izolovanu kućerinu na selu da bi tu izvršio seriju eksperimenata u sopstvenoj režiji. Profesor pokušava da pomogne zaposednutoj devojčici Jane tako što je gura preko ivice ludila, iritirajući „stanara“ njene psihe – izvesnu lutku Evey. Profesor je ubeđen da je Evey ništa drugo do Janena negativna energija ali nakon svakog neetičkog eksperimenta Evey postaje sve opasnija a Jane sve agresivnija prema samoj sebi. Kako se eksperimenti nastavljaju profesor lagano gubi podršku svojih kolega i učenika; kamerman ovog projekta se zaljubljuje u Jane, ona takođe gaji simpatije prema njemu a ovaj odnos preti da ruinira eksperimet koji je, čini se, pre ili kasnije ionako predviđen za neuspeh.

Možda najjači utisak je odjavna špica filma gde vidimo stvarne slike aktera na koje glumci ovog filma neodoljivo liče,pa se The Quiet Ones može preporučiti pasioniranim ljubiteljima dokumentarističkih horora nastalih na temelju istinitih događaja.

Gledajte film na: https://www.popcornsrbija.com/the-quiet-ones-2014

2 Likes