Retro igre stižu i na Apple uređaje!

Apple osjeća antimonopolski pritisak i od strane regulatora iz SAD-a i Europske unije i upravo je donio niz odluka koje podilaze regulatorima. U jednom će emulatori retro igara biti dopušteni u App Storeu. S druge strane, aplikacije za strujanje glazbe navedene u Europi sada mogu sadržavati poveznicu na web stranicu programera.

Apple je otvorio svoje tržište App Store za retro emulatore igara, najavivši jučer da se oni mogu naći u trgovini i ponuditi igre za preuzimanje na globalnoj razini.

To je središte prethodne politike koja je zabranila aplikacije koje pokreću kod iz vanjskog izvora, kategoriju koja uključuje emulatore igara, frustrirajući vlasnike iPhonea koji su htjeli ovaj sadržaj. Sada je, prema promjenama, “softver koji nije ugrađen u binarni” dopušten u određenim slučajevima, a “retro aplikacije emulatora igraće konzole” naveden je kao jedan od tih slučajeva.

Međutim, kako ističe Ars Technica , jezik oko smjernica je pomalo nejasan i moglo bi se dogoditi da vrsta emulatora koju vidite na Androidu i stolnom računalu, a koji podržavaju retro igre iz bilo kojeg vanjskog izvora, možda neće biti dopuštena.

Kao što je objašnjeno, emulatori retro igara pokreću se na ROM datotekama, što je računalna datoteka koja sadrži kopiju podataka s memorijskog čipa samo za čitanje. Postoje mnoge vrste ROM datoteka, ali prema Arsovom tumačenju Appleovih novih smjernica, jedine koje će Apple dopustiti bit će tvrtke koje posjeduju intelektualno vlasništvo svojih igara. Dakle, nema igara koje su u javnoj domeni ili u kojima autor dopušta distribuciju, ili onih koje je stvorio vlasnik koji više ne postoji.

Ako je tako, to će jasno ograničiti vrstu igara koje će korisnici iPhonea moći preuzeti. Prema Zakladi za povijest videoigara i Mreži za očuvanje softvera, nevjerojatnih 87 posto klasičnih videoigara objavljenih u SAD-u više nisu komercijalno dostupne.

Ovaj potez dolazi usred široke antimonopolske tužbe koju je Ministarstvo pravosuđa podnijelo protiv Applea , ciljajući na diva iz Cupertina zbog distribucije softvera, usluga u oblaku, pregledavanja weba, usluga trećih strana i mnogih drugih problema za koje DOJ tvrdi da štete programerima i smanjuju interoperabilnost s drugim platformama.

Europska unija prošlog je mjeseca također kaznila Apple s gotovo 2 milijarde dolara zbog favoriziranja vlastite usluge streaminga glazbe i zabrane rivalima poput Spotifyja da usmjeravaju korisnike na jeftinije pretplate izvan iPhone aplikacija.

Kao rezultat toga, Apple je također u petak objavio da aplikacije za strujanje glazbe na njegovom App Storeu u Europi sada mogu sadržavati poveznicu na web stranicu razvojnog programera, obavještavajući korisnike o alternativnim načinima kupnje pretplate. Međutim, primijetio je da će naplatiti proviziju od 27% na prodaju aplikacije na web stranici programera, nakon što korisnik klikne na vanjsku poveznicu iz aplikacije i izvrši kupnju u roku od sedam dana. Apple tvrdi da se odluka EU-a nije odnosila na njegovu strukturu naknada.

Izvor: Bajtbox.com