Revolut u Hrvatskoj omogućava i trgovanje obveznicama

Korisnici Revoluta u Hrvatskoj i diljem EGP-a sada mogu ulagati u korporativne i državne obveznice te primati redovite isplate s fiksnom stopom do čak 5,5 % godišnje (bruto)

Revolut, financijska aplikacija s više od 40 milijuna korisnika diljem svijeta i 400.000 u Hrvatskoj, svojoj je investicijskoj ponudi u Hrvatskoj dodala i obveznice. Investicijske usluge u Europskom gospodarskom području pruža Revolut Securities Europe UAB (Revolut).

Za nesklone riziku

Najava dolazi nakon nedavnog reprezentativnog istraživanja koje je provela tvrtka Dynata u ime Revoluta u Hrvatskoj i koje je pokazalo da čak 37% Hrvata ima nisku toleranciju na rizik, što ih navodi da traže sigurnije opcije ulaganja. Hrvatski građani su najkonzervativniji ulagatelji među 15 ispitanih europskih zemalja, gdje u prosjeku 29 % ispitanika daje prednost sigurnijim investicijskim opcijama. Nadalje, 17 % ispitanika iz Hrvatske želi diversificirati svoje portfelje, a istodobno biti otvoren za umjeren rizik.

Obveznice se izdvajaju kao dobra polazna točka za ulagatelje koji su manje skloni riziku, jer obično nude visoku razinu stabilnosti i mogućnost znatne diversifikacije portfelja. Dobar kreditni rejting i zaštita od inflacije dodatno doprinose njihovoj privlačnosti za ulagače koji traže stabilnost i mogućnost pouzdanih povrata. I vlade i korporacije koriste se obveznicama kao sredstvom za prikupljanje kapitala, nudeći investitorima priliku da učinkovito posuđuju novac u zamjenu za redovite isplate kamata i vraćanje uloženih sredstava na kraju.

Različite vrste obveznica nude različite profile rizika i povrata, te ih treba procijeniti u skladu s tim. Prinosi obveznica također bi ih mogli učiniti dobrom zaštitom u slučaju većeg gospodarskog pada.

40-ak obveznica u ponudi

Revolutova ponuda trenutno obuhvaća blizu 40 korporativnih i državnih obveznica, a popis će se proširiti u nadolazećim mjesecima. Minimalni iznos za početak ulaganja u obveznice je 100 USD/EUR, uz 0,25% fiksne naknade po trgovanju (minimalna naknada je 1 USD/EUR).

Osim toga, od ranije je dostupno više od 2.800 dionica tvrtki uvrštenih na američkim i europskim burzama te preko 500 fondova kojima se trguje na burzi (ETF-ova).

Komentar Rolandasa Juteike, voditelja odjela za imovinu i trgovanje (EGP): “Nastavljamo širiti Revolutovu ponudu ulaganja s obveznicama, izvrsnim načinom diversifikacije investicijskog portfelja, zaštite od neizvjesnosti i stvaranja fiksnog prihoda. S većim potencijalnim prinosima i prednostima diversifikacije, obveznice nude uvjerljivu alternativu za ulagače koji žele izgraditi bogatstvo i sačuvati kapital.”

Izvor: Bug.hr