Rufus

Rufus je besplatni alat koji se koristi za pravljenje pokretivih USB uređaja, a funkcioniše na osnovu doprinosa korisnika. Program radi isključivo na Windows operativnom sistemu, ali može kreirati ISO fajlove za instalaciju softvera koji mogu raditi na Mac, Linux i drugim operativnim sistemima. Takođe, pomaže vam da ubacite novi operativni sistem na računar koji ga nema ili ima nekompletan sistem, koristeći USB.

Korisan alat za upravljanje instalacijama
Pete Batard je razvio Rufus kako bi odgovorio na brze promene u doba gde DVD-ovi postaju manje važni, a USB uređaji preuzimaju primat. Mnogi računari više nemaju DVD uređaje, pa je potrebno čuvati instalacioni softver u drugom formatu.

Konkretno, Rufus je alat za pravljenje pokretivih USB uređaja koji ih pretvara u suštinski CD-ove sa instalacionim softverom. Posebno je koristan jer može pružiti ISO fajlove koji rade na gotovo svim Windows sistemima, Ubuntu, Linux i iOS.

S obzirom da jedna osoba održava ovaj program, zakrpe nisu odmah dostupne. Glavni veb sajt ima dobar FAQ, a vlasnik aktivno odgovara na pitanja i probleme. Takođe, pošto je kodiranje otvorenog koda, svaki programer može ga modifikovati i objaviti zakrpe.

Šta je Rufus USB alat?
Njegova osnovna funkcija je kreiranje ISO fajla na USB uređaju. ISO se koristi za sadržaj identičan onome koji se obično nalazi na fizičkom disku. Dakle, Rufus može kompajlirati sve različite fajlove sa DVD-a ili računara i smestiti ih u jedan ISO fajl.

Vaš uređaj će biti reformatiran tokom instalacije ISO fajla. Ne zaboravite sačuvati sve informacije na drugom mestu kako ne biste izgubili podatke. Pruža podršku za kreiranje MBR fajlova za UEFI i BIOS na različitim računarima.

Takođe, za neke UEFI uređaje, podržava GPT. Na primer, možete koristiti Rufus da sačuvate ISO fajl za Windows 7 kako biste ga koristili za ponovnu instalaciju u budućnosti. Druga opcija može biti starija igra koju imate samo na DVD-u i želite je sačuvati za budućnost.

Drugi načini korišćenja mogu biti kreiranje ISO fajla koji se može narezati na disk ili poslati putem interneta. Glavna prednost je što se može koristiti za druge sisteme, iako Rufus radi samo na Windows operativnom sistemu.

Podizanje sistema sa USB uređaja
Ako želite da napravite pokretiv USB putem Rufusa, to je prilično jednostavno. Prvo, treba da ubacite USB uređaj koji želite da koristite. Rufus će detektovati USB čim pokrenete program. Postoji mali taster sa ikonom optičkog uređaja. Kliknite na to, a zatim pronađite i odaberite ISO fajl koji želite koristiti.

Nakon što prođete kroz ovaj proces, USB uređaj će biti formatiran. ISO će zatim biti kopiran na USB, tako da ga možete koristiti za podizanje sistema. Ako želite podići sistem sa USB uređaja, moraćete ući u BIOS da biste to omogućili. Rufus zapravo ne može kontrolisati BIOS operacije na različitim platformama. Čak i da može, možete instalirati Rufus samo na Windows, pa vam ne bi pomogao ako želite pokrenuti Mac.

Korišćenje programa je izuzetno jednostavno. Korisnički interfejs prikazuje sve opcije koje su vam potrebne, od toga koji operativni sistem koristite do toga šta pravite od ISO fajla. Takođe, treba da kompresujete fajl, pronađete .exe datoteku i koristite je za proces pravljenja pokretivog USB uređaja.

Da li je Rufus bezbedan?
Da, Rufus je prilično bezbedan. Mudro je sačuvati sve informacije koje se koriste za kreiranje ISO fajla na odvojenom mestu, u slučaju greške. Softver nema mogućnost oštećenja hard diska uređaja.

Najgore što može uraditi je obrisati neke informacije sa USB uređaja, što je malo verovatno da će oštetiti uređaj na duže staze. Osim toga, samo mnogo puta proveravanje loših blokova na sistemu može rezultirati trajnim oštećenjem, što je veoma malo verovatno.

Još jedna stvar je, ako kreirate instalacioni uređaj za DOS, pobrinite se da tačno znate šta treba da uradite kako bi fajl radio. Proverite da li je računar UEFI ili BIOS.

Softver zahteva sposobnost čuvanja i modifikacije Registry ključeva. Ovaj proces je potpuno u redu jer ih na kraju vraća u njihov originalni oblik. Takođe znači da će program moći proveriti da li je sve prošlo dobro sa instalacijom.

Bagovi, ograničenja i podrška
Rufus je prilično bezbedan za korišćenje i ne nosi nikakve bagove u sistemu. Koristilo ga je mnogo ljudi tokom vremena i verovatno ga koriste čak i profesionalci koji rade sa iOS-om.

Ima nekoliko ograničenja, jer može biti korišćen samo na Windows 7-10. Razvojni programer je takođe obustavio podršku za prethodne verzije. Drugi nedostatak je što može instalirati samo jedan niz na USB uređaju. Iako možete još uvek čuvati druge stvari na uređaju, nećete moći postaviti više pokretivih ISO fajlova.

Razvojni programer, Pete Batard, odlično odgovara na e-pošte i upite upućene njemu, uz redovno objavljivanje novih ažuriranja. Budite sigurni, ako postoji problem, odgovoriće vam i pomoći vam da ispravite šta god je pošlo po zlu.

Alternative
Rufus Portable se razlikuje od glavnog softvera samo po tome što se može prenositi sa računara na računar i zadržati iste postavke. Osim toga, nema razlike između ova dva softvera.

Kada se upoređuje sa Etcher-om, gotovo da nema poređenja. Rufus je poznat kao program koji radi dva puta brže od svih drugih. Etcher zauzima mnogo više memorije, dok istovremeno nedostaje naprednih podešavanja.

Unetbootin je opet mnogo sporiji. Osim toga, nije bezbedan i postoji visok rizik od oštećenja USB uređaja. Nema deinstalatera, a ponekad Unetbootin neće raditi. Stoga Rufus pobeđuje u ovoj uporedbi.

Yumi se može smatrati nešto boljom konkurencijom. Međutim, ponovo zaostaje po brzini i jednostavnosti korišćenja. Još jedan problem je što su opcije za UEFI još uvek u razvoju, što ograničava šta možete raditi sa aplikacijom.

Brzo kreiranje pokretivih USB uređaja
Na kraju, nema ništa negativno što se može reći o Rufusu. Kada se sagleda u celini, to je snažan program. Za one koji samo žele siguran BIOS fajl u slučaju da njihov računar padne ili žele da sačuvaju igru za budućnost, savršen je. Za programere je idealan jer mogu uređivati kod koji pokreće program da tačno radi ono što im je potrebno.

Najnovija poboljšanja programa su bila obimna i raznovrsna, ali su imala za cilj rešavanje problema sa particijama i optimizaciju za najnovije Windows ažuriranje.