The Exorcism (2024) recenzija filma

Joshua John Miller donosi priču o Anthony Miller (Russell Crowe), glumcu i oporavljenom zavisniku koji preuzima ulogu sveštenika progonjenog demonima. Pod strogim vodstvom reditelja (Adam Goldberg), Miller se suočava sa sopstvenim unutrašnjim demonima dok se na setu dešavaju čudne i uznemirujuće stvari.

Film posvećuje počast kultnom „The Exorcist” kroz suptilne reference, uključujući naziv filma unutar filma „The Georgetown Project”, što je omaž Washingtonu, DC, gdje je sniman original. Joshua John Miller, sin Jasona Millera (oca Karrasa u „The Exorcist”), unosi ličnu dimenziju u priču, dodajući sloj metapsihološkog trilera.

Croweov nastup u ovoj ulozi je impresivan i daleko dublji nego u „The Pope’s Exorcist”. Ryan Simpkins se ističe kao njegova zabrinuta kćerka, dok Goldberg uspješno utjelovljuje opasnog reditelja fokusiranog samo na rad.

„The Exorcism” ne donosi klasične horor elemente, već se fokusira na psihološku dubinu i kreativne vizuelne prikaze. Iako možda ne uspijeva u potpunosti kao horor film, njegova ambicija i originalnost su vrijedni pohvale.