Ticketmaster je navodno hakiran, podaci više od pola milijarde korisnika su na prodaju

Na jednom popularnom hakerskom forumu prodaje se paket od 1,3 terabajta podataka, koji sadržavaju detalje o 560 milijuna korisnika platformi za kupnju ulaznica Ticketmaster i Live Nation.

Ticketmaster je navodno hakiran, podaci više od pola milijarde korisnika su na prodaju

Na jednom popularnom hakerskom forumu prodaje se paket od 1,3 terabajta podataka, koji sadržavaju detalje o 560 milijuna korisnika platformi za kupnju ulaznica Ticketmaster i Live Nation

Sandro Vrbanussubota, 1. lipnja 2024. u 06:00

0

Neki od najvećih svjetskih servisa za kupnju ulaznica, vlasnički spojeni Ticketmaster i Live Nation, bili su metom hakera iz skupine ShinyHunters. Oni su navodno pristupili njihovim internim sustavima te kompromitirali podatke o čak 560 milijuna korisnika, koji su putem tih servisa kupovali ulaznice. Podaci su grupirani u jedan veliki paket, “težak” oko 1,3 terabajta, pa ponuđeni na prodaju na jednom hakerskom forumu. Cijena – 500.000 dolara jednokratno.

Potencijalno vrlo ozbiljno

Hakeri tvrde da se u bazi nalaze osjetljivi i za različite nepoželjne aktivnosti vrlo vrijedni podaci, kao što su puna imena i prezimena, fizičke i e-mail adrese, brojevi telefona, podaci o ulaznicama i kupovinama, pa čak i djelomični podaci o plaćanjima. Uz imena korisnika tako se mogu naći i podaci o njihovim karticama, navodno posljednja 4 broja s kartice i njezin datum isteka. Takvi podaci vrlo se lako mogu iskoristiti za prevare, krađu identiteta, daljnje napade ili financijske prijevare, pa je svakako riječ o vrlo ozbiljnom sigurnosnom incidentu.

“Oglas” za prodaju podataka

Skupina ShinyHunters od ranije je pod povećalom FBI-ja, još otkako su prije dvije godine ukrali i objavili podatke o 70 milijuna pretplatnika američkog telekoma AT&T, no agencija ih nije uspjela ugasiti niti zaustaviti u njihovim aktivnostima. Neovisne potvrde o količini i prirodi ukradenih podataka za sada nema, a nadležne službe surađuju s Ticketmasterom kako bi utvrdile sve okolnosti incidenta.

Izvor: Bug.hr