Tim Cook pregovora s OpenAI-jem o korištenju umjetne inteligencije u Appleovim telefonima i tabletima

U novim generacijama Appleova hardvera i softvera veliki naglasak bit će stavljen na umjetnu inteligenciju.

Apple je ubacio u veću brzinu po pitanju razvoja umjetne inteligencije koja bi trebala biti značajno implementirana u nadolazeću verziju njihova mobilnog operativnog sustava, kao i u sljedeću generaciju iPhonea. Kompanija razvija i testira vlastite velike jezične modele, no razmišljaju i o suradnji s drugim tvrtkama i korištenju njihove tehnologije.

Nedavno je tako objavljeno kako Tim Cook pregovara s Googleom vezano uz korištenje njihova AI alata Gemini na kojem bi bile bazirane AI opcije bazirane u iOS-u 18. No u izvještaju američkih medija prošlog mjeseca naglašeno je kako i dalje postoji mogućnost da pregovori između Applea i Googlea propadnu te da se na kraju Apple okrene Googleovom konkurentu na ovom polju - OpenAI-u.

Prema posljednjim informacijama koje su objavljene na Bloombergu, upravo se to dogodilo te Apple sada o potencijalnom partnerstvu razgovara s Altmanovom kompanijom.

Ako kompanije na kraju ipak postignu dogovor, ChatGPT bi mogao pokretati nove AI opcije koje će Apple predstaviti u nadolazećoj verziji operativnog sustava za telefone i tablete te namjeravaju integrirati njihove AI alate u svoje mobilne uređaje. S obzirom na to da Cook svake godine predstavljanja novi iOS tijekom lipanjske konferencije WWDC (iako je konačna verzija dostupna tek u rujnu), nije im ostalo previše vremena za dogovor.

Prema nekim ranijim izvještajima, Apple bi navodno mogao koristiti OpenAI-jevu tehnologiju za korištenje AI chatbota na iPhoneu, a trenutačno nije poznato hoće li on zamijeniti Siri ili će se pojaviti kao potpuno novi virtualni asistent za korištenje na telefonima i tabletima ove tvrtke. Postoji mogućnost da će, barem na početku, ChatGPT pokretati samo neke od AI opcija na iPhoneu te bi se s vremenom ta suradnja proširila, odnosno OpenAI-jeva umjetna inteligencija bila bi dostupna u većem broju opcija.

Ono što je zanimljivo, barem prema analitičaru Marku Gurmanu , jest da Apple nije odustao niti od Googlea, odnosno njihove umjetne inteligencije te i dalje razgovaraju s njima o korištenju Geminija. Osim ove dvije kompanije, Apple pregovara i s Baiduom, kineskom tvrtkom čiju umjetnu inteligenciju žele koristiti na tom tržištu na kojem u posljednje vrijeme imaju sve većih problema.

Izvor: Dnevnik.hr