U sve iduće Macove dolazi M4 procesor

Apple vjeruje da će novi M4 procesor pružiti najnapredniju umjetnu inteligenciju njegovim računalima.

U sve iduće Macove dolazi M4 procesor

Nakon što je Microsoft najavio dolazak novih [Surface] prijenosnika s naprednim AI procesorima Snapdragon X Elite koji navodno rasturaju Appleov M3 procesor, Apple užurbano radi na svojem M4 čipu koji će biti dostupan u tri varijante i naći će se u čitavoj liniji novih Mac računala.

Prema Bloombergovom izvještaju koji je napisao pouzdani “leaker” Mark Gurman, M4 će biti dizajniran da istakne umjetnu inteligenciju, a to bi trebalo pomoći Appleu u prodaji Mac računala, koja je u posljednjoj fiskalnoj godini zabilježila pad od 27 posto.

Razlog tog pada navodno leži u M3 procesorima u Macovima, koji u osnovi nisu donijeli nikakva poboljšanja u odnosu na računala prijašnje generacije s M2 čipovima.

Prema glasinama iz više izvora, Apple će prije kraja ove godine lansirati novi 14-inčni MacBook Pro, 14-inčni i 16-inčni high-end MacBook Pro te Mac mini, dok bi 2025. godine trebao lansirati MacBook Air od 13 i 15 inča, Mac Studio i Mac Pro na pogon M4.

Apple planira istaknuti mogućnosti AI obrade M4 na svojoj Svjetskoj konferenciji za programere u lipnju , kada će predstaviti sljedeću verziju macOS-a. M4 najniže razine pokretat će početni MacBook Pro, nove MacBook Air uređaje i nižu verziju Mac minija. Opcija srednje razine bit će u high-end MacBook Pro i Mac mini višim razredima, dok će top tier čip biti kreiran za Mac Pro.

Kako bi povećao interes kod korisnika Apple navodno razmatra da Mac desktop računala imaju do 512 GB RAM memorije, u odnosu na trenutno ograničenje od 192 GB.

Može li M4 povratiti staru slavu Macovima saznat ćemo uskoro.

Izvor: Vidi.hr