VIDEO: Dovršena najveća digitalna kamera na svijetu

Nakon što se postavi na vrh teleskopa u Čileu, LSST kamera od 3200 megapiksela pomoći će istraživačima da bolje razumiju tamnu materiju, tamnu energiju i druge misterije našeg svemira.

VIDEO - Dovršena najveća digitalna kamera na svijetu

Nakon dva desetljeća rada, znanstvenici i inženjeri u Nacionalnom akceleratorskom laboratoriju SLAC Ministarstva energetike SAD-a i njihovi suradnici slave završetak LSST kamere (Legacy Survey of Space and Time), koja će predstavljati srce zvjezdarnice Vera C. Rubin koju financiraju DOE i Nacionalna znanstvena zaklada.

VIDEO - Dovršena najveća digitalna kamera na svijetu

Kamera od 3200 megapiksela pomoći će istraživačima da promatraju naš svemir u detaljima bez presedana. Tijekom deset godina stvorit će ogromnu riznicu podataka o južnom noćnom nebu koje će istraživači iskopavati za nove uvide u svemir. Ti će podaci pomoći u potrazi za razumijevanjem tamne energije, koja pokreće ubrzano širenje svemira i potrage za tajanstvenom tamnom tvari koja čini oko 85% materije u svemiru. Istraživači također planiraju koristit podatke zvjezdarnice kako bi bolje razumjeli promjenjivo noćno nebo, galaksiju Mliječni put i Sunčevi sustav, kao što objašnjavaju u ovom videu .

Kamera je otprilike veličine malog automobila i teži oko 3000 kilograma, a njezina prednja leća promjera je 1,5 m, što znači da je to najveća leća ikad napravljena za tu svrhu. Još jedna leća 0,9 m morala je biti posebno dizajnirana kako bi zadržala oblik i optičku jasnoću, a istovremeno zatvorila vakuumsku komoru u kojoj se nalazi ogromna žarišna ravnina fotoaparata. Ta se žarišna ravnina sastoji od 201 pojedinačnog posebno dizajniranog CCD senzora, a sami pikseli su široki samo 10 mikrona.

VIDEO - Dovršena najveća digitalna kamera na svijetu

Ipak, najvažnija značajka kamere je njezina razlučivost, koja je toliko visoka da bi bile potrebne stotine televizora ultra visoke razlučivosti da prikažu samo jednu od njezinih slika u punoj veličini, rekao je profesor SLAC-a i zamjenik direktora Zvjezdarnice Rubin i voditelj programa za kamere Aaron Roodman.

"Slike su toliko detaljne da biste mogli prepoznati lopticu za golf s udaljenosti od oko 24 km, dok pokriva dio neba sedam puta širi od punog mjeseca. Te slike s milijardama zvijezda i galaksija pomoći će otkriti tajne svemira.”

VIDEO - Dovršena najveća digitalna kamera na svijetu

Sada kada je LSST kamera dovršena i temeljito testirana u SLAC-u, bit će zapakirana i otpremljena u Čile na 3.000 m visoko brdo Cerro Pachón u Andama.

Jednom kad se pokrene, glavna svrha kamere će biti mapiranje položaja i mjerenje svjetline ogromnog broja objekata na noćnom nebu. Iz tog kataloga istraživači mogu zaključiti mnoštvo informacija. Možda najistaknutije, LSST kamera će tražiti znakove slabih gravitacijskih leća, kojim masivne galaksije suptilno savijaju putanje svjetlosti iz pozadinskih galaksija.

Znanstvenici također žele proučavati obrasce u distribuciji galaksija i kako su se one mijenjale tijekom vremena, identificirajući klastere tamne tvari i uočavajući supernove, a sve to može pomoći u daljnjem razumijevanju tamne tvari i tamne energije.

Konačno, znanstvenici će promatrati i kako se noćno nebo mijenja, na primjer kako zvijezde umiru ili kako materija pada u supermasivne crne rupe u središtima galaksija.

Izvor: Vidi.hr