VIDEO: Filmaši testirali Sora AI za izradu filmova

VIDEO - Filmaši testirali Sora AI za izradu filmova

Nakon što je OpenAI prošli mjesec predstavio svoj novi AI model za pretvaranje teksta u video pod nazivom Sora, dao ga je testiranje grupi kreativaca, vizualnih umjetnika, dizajnera, kreativnim direktora i filmašima kako bi otkrio kako bi mogao pomoći u njihovom kreativnom procesu.

Većina njih je ocijenila Soru kao fantastičan alat koji će im proširiti kreativne mogućnosti.

Među njima je multimedijska produkcijska tvrtka shy kids koja je upotrijebila Soru za svoj kratki film o čovjeku s balonom umjesto glave. “Sada imamo mogućnost proširiti priče koje smo nekada smatrali nemogućima,” kaže Walter Woodman koji je režirao film Air Head. “Koliko god je Sora sjajna u stvaranju stvari koje se čine stvarnima”, ono što nas uzbuđuje je njezina sposobnost da napravi stvari koje su potpuno nadrealne. Nova era apstraktnog ekspresionizma." Film Air Head koji su napravili korištenjem Sore možete pogledati ovdje.

Među kreativcima koji su radili filmove sa Sorom je i Josephine Miller, suosnivačica i kreativna direktorica londonskog studija Oraar, specijaliziranog za dizajn 3D vizuala, proširene stvarnosti i digitalnog modnog dizajna.

“Sora je otvorila potencijal za oživljavanje ideja koje sam imala godinama, ideja koje su prije bile tehnički nemoguće”, kaže ona. “Sposobnost brze konceptualizacije na tako visokoj razini kvalitete nije samo izazov za moj kreativni proces, već mi također pomaže da se razvijem u pripovijedanju. Omogućuje mi da pretočim svoju maštu uz manje tehničkih ograničenja.”

Ona je izradila zanimljiv film Beyond our Reality u kojem se prikazuju scene s neobičnim hibridima životinja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

No ne dijele svi pozitivno mišljenje o Sori. Glumac, scenarist i redatelj Tyler Perry je pohvalio Soru zbog njezinih nevjerojatnih sposobnosti i rekao da bi tehnologija mogla omogućiti izradu produkcija bez potrebe za putovanjem ili izgradnjom scene. No, izrazio je i zabrinutost zbog utjecaja tehnologije na rad u filmskoj industriji.

“Jer dok sam to gledao, odmah sam počeo razmišljati o svima u industriji na koje bi ovo utjecalo, uključujući glumce, kamermane, osvjetljivače, oblikovatelje zvuka i gledajući ovo, mislim da će dirnuti svaki kutak naše industrije”, rekao je Perry za The Hollywood Reporter.

Najbolje kratke filmove koje su izradili kreativci uz pomoć Sore možete pogledati na YouTube kanalu na ovoj poveznici.

Izvor: Vidi.hr