VPN na Androidu: Zašto ga trebate koristiti, kako ga odabrati i postaviti?

Virtualne privatne mreže mogu biti koristan alat za zaštitu privatnosti na raznim uređajima, pa tako i onima koje pogoni operativni sustav Android. Evo što trebate znati o tome.

Virtualne privatne mreže (VPN) usmjeravaju vaš pristup internetu preko drugog web poslužitelja negdje u svijetu, zahvaljujući čemu mogu lažirati vašu lokaciju, spriječiti druge strane (uključujući vašeg pružatelja internetskih usluga) da vide što radite na mreži i šifrirati vaše podatke kako bi ih bilo teže presresti i analizirati.

To također znači da možete promijeniti lokaciju na kojoj se čini da se vaš uređaj nalazi, ako je potrebno.

Stoga mogu biti koristan alat za zaštitu privatnosti na raznim uređajima, pa tako i onima koje pogoni operativni sustav Android.

Trebate li VPN na Androidu?

Jednom kada instalirate VPN na Android, sve što radite online usmjerava se kroz njega, bilo da je to putem aplikacija ili vašeg mobilnog web-preglednika.

Aplikacije za VPN u pravilu ulaze prilično duboko u Android, kako bi upravljale svim internetskim prometom. To ne utječe na pozive i SMS-ove, ali utječe na aplikacije za razmjenu poruka koje se povezuju na web (uključujući WhatsApp i Signal).

Iako mogu zamaskirati vašu lokaciju i identitet vašeg uređaja, VPN-ovi vas neće učiniti anonimnima. Ako ste prijavljeni na Instagram, Amazon ili Google, i dalje će znati što namjeravate. VPN ne znači kako nitko ne može vidjeti sve što radite na webu ili unutar aplikacija.

Također, za VPN-ove je obično potrebno nešto platiti i mogu usporiti internetsku vezu koju koristite.

Najkorisniji su ako provodite puno vremena na javnim mrežama Wi-Fija (kao što su kafići i hoteli), gdje je vjerojatnije kako bi netko mogao pokušati vas špijunirati.

Kako odabrati Android VPN?

Proces odabira VPN-a za Android isti je kao kada birate VPN za bilo koju drugu platformu: odvojite vrijeme, istražite što više možete i poslušajte savjete ljudi kojima vjerujete.

Svakako obratite pozornost na politiku nulte evidencije, što znači da pružatelj usluge VPN-a ne vodi nikakve zapise o tome što radite dok ste online. U idealnom slučaju, želite politiku nulte evidencije koja je neovisno revidirana.

Iako vlade, pružatelji internetskih usluga i agencije za provođenje zakona možda neće moći vidjeti vašu aktivnost na mreži, vaša VPN tvrtka hoće. Stoga odaberite onu kojoj vjerujete.

Izvor: Tportal.hr