Zašto je važno povremeno očistiti i maskicu mobitela?

Ako čistite samo mobitel, trebali biste znati da je povremeno važno očistiti i maskicu, i to s obiju strana.

Prilično je izvjesno da većina vlasnika mobitela redovito čisti svoje ljubimce. Najčešće se radi o zaslonu, kojeg svakodnevno uprljamo prstima, bilo od ćevapa, bilo od znoja, a najčešće se radi samo o vlažnosti kože koja ostavi trag. U tu svrhu vjerojatno koristite krpicu od mikrovlakana ili ono što nazivamo jelenskom kožom. Potonji pojam, naravno, nema veze ni s jelenima, a još manje s kožom. Radi se o materijalu specifične teksture koja inače učinkovito čisti staklo.

Tom prilikom se vjerojatno služite i raznim sredstvima za čišćenje namijenjenim upravo ovoj svrsi. Ono što nikako ne biste trebali koristiti su bilo kakvi univerzalni deterdženti za staklo, a pogotovo ne oni koji sadrže alkohol. To je najbrži način da svoj uređaj uništite.

Potrebno je redovito čistiti i maskice mobitela

Vjerujemo da je većina čitatelja davno apsolvirala potrebu čišćenja samog uređaja, no jeste li znali da je s vremena na vrijeme bitno očistiti zaštitnu maskicu, ukoliko ju koristite? Prvo spomenimo njezin vanjski dio, kojeg ćete vjerojatno očistiti estetike radi. Naime, prozirne silikonske maskice već nakon nekoliko tjedana počnu dobivati žućkasti ton, što zna izgledati ružno, a kako biste joj produljili originalnu prozirnost, svakako bi bilo pametno jednom dnevno je proći sredstvom za čišćenje plastike.

Najbolje nekim koje sadrži izopropanol (kemijska formula: C3H8O). Valja napomenuti da se ovdje radi o vrsti alkohola, kojeg nikako ne biste trebali koristiti za čišćenje zaslona. Za zaslon koristite posebno namijenjeno sredstvo za tu svrhu, koje ne sadrži alkohol, a možete ga pronaći u trgovinama s tehničkom robom. Naravno, poželjno je očistiti i maskicu koja nije prozirna, jer će i ona tako dolje zadržati svoju originalnu boju.

Maskicu je potrebno periodički očistiti i iznutra

Dakle, kad čistite maskicu, nije ju dovoljno očistiti samo izvana. Iako sama po sebi štiti uređaj, prašina se uvlači i u najmanje rupice, u ovom slučaju u mjesta na kojima se ona i kućište mobitela dodiruju. U to se možete i sami uvjeriti kad skinete maskicu. Često ćete ostati iznenađeni koliko se prašine uvuklo unutra i kako se maskica uprljala s unutarnje strane.

Čišćenje maskice s unutarnje strane je iznimno važno zbog zrnaca prašine, koja itekako mogu oštetiti kućište, odnosno prilično ga izgrepsti, ma koliko se to činilo nevjerojatnim. Posebnu pozornost treba obratiti ako radite ili boravite na mjestu gdje je zraku prisutno puno prašine, a isto tako i ako posjetite pješčanu plažu. Zrnca pijeska su jedan od najvećih neprijatelja zaslona mobitela, jer će ga lakše izgrepsti neko metalni predmet u džepu, kao recimo ključ.

Prašina i zrnca pijeska se isto tako znaju uvući u mikro prostor između maskice i mobitela, nakon čega samo čekaju pogodan trenutak da ga ogrebu, tj. trajno oštete. Drugi razlog za čišćenje maskice su tekstilne dlačice iz džepova i torbi. One se često znaju sklupčati i uvući u USB-C utor, zvučnik, pa čak i mikrofone, te ih tako zaštopati. Rezultat nakon nekog vremena može biti kvar na utoru za punjenje, slabiji zvuk iz zvučnika i u potonjem slučaju nemogućnost da vas sugovornik čuje.

Ukoliko svoju maskicu čistite redovito, osjetno smanjujete vjerojatnost da će do ovakvih scenarija doći.

Izvor: Mob.hr